När en person avlidit är det vanligt att de anhöriga sätter in en dödsannons för att berätta för omgivningen om vad som har hänt. Dödsannonsen kan även fungera som en inbjudan till begravning eller minnesstund, där man meddelar om tid och plats för begravningen. Om man önskar en viss klädkod för begravningen brukar man också skriva ut det i annonsen.
En dödsannons kan utformas på flera olika sätt men de flesta följer en mall för dödsannonser. Dock bestämmer man själv hur mycket information man vill ha med. De flesta annonserar i lokaltidningen eller bara publicerar annonsen på tidningens webbplats. De flesta tidningar erbjuder då att annonsen läggs upp på Familjesidan.se, där de flesta dödsannonser läggs upp inom Sverige.
Anlitar man en begravningsbyrå för att göra annonsen erbjuder de ofta en personlig minnessida på sin hemsida. Den är som en digital minnesbok där man kan lägga upp bilder på den avlidne och lägga till personlig text. Man kan sedan publicera länken i sociala medier och skicka länken till släkt och vänner.
Så här skriver man en dödsannons:
Symbol
Oftast väljer man en lämplig symbol överst som på något sätt förknippas med den avlidne. Symboler finns i alla smaker och begravningsbyråer har ofta tusentals symboler att välja mellan.
Inledningsfras med namn och dödsdatum
Under symbolen skriver man en inledningsfras som till exempel: ”Min älskade make”, ”Vår kära mor” och eventuellt någon mer text och sedan den avlidnes namn och under namnet födelsedag och dödsdag.
Den avlidnes sörjande
Först nämner man de närmast sörjande och därefter barn i åldersordning med familj. Avslutningsvis kan man välja att skriva med t.ex. den släkt och vänner men också den avlidnes hund som sörjande.
Övrigt
Därefter kan man lägga till en dikt eller en hälsning.
Information
Till sist information till begravningsgästerna om när och var begravningen ska hållas, samt inbjudan till minnesstund.