Begravningsbyrå i Göteborg
Minnesstunder i Göteborg

Minnesstunder i Göteborg

Minnesstunden är en betydelsefull del av begravningen och en viktig avslutning på begravningsceremonin. Det är ett fint tillfälle att samlas och prata med vänner och anhöriga och dela fina minnen tillsammans. En välplanerad och genomtänkt minnesstund är viktig för en lyckad tillställning. Det finns ett antal viktiga moment man bör tänka på inför minnesstunden. 

Värd vid minnesstunden

Precis som man har en värd vid begravningsceremonin kan en värd under minnesstunden spela en viktig roll. Värden ser till att gästerna känner sig omhändertagna och är den som ser till att flyter på som planerat. Värden kan vara någon av de närmaste eller någon man känner, men ofta kan begravningsbyrån ordna med en värd. 

Minnesbord

Minnesbord har blivit ett mycket populärt inslag under minnesstunden. På minnesbordet kan man ställa ett foto av den avlidne, ljus och blomdekorationer samt en minnesbok där gästerna kan skriva en sista hälsning.

Tal under minnesstunden

Att hålla tal är en viktig del av minnesstunden. Tal på en minnesstund är oftast riktade till de närvarande och många gånger handlar de om personliga minnen man har haft med den avlidna. 

Musik

Musik i samband med ceremonin är viktigt för atmosfären och för stämningen. Musik är inte lika vanligt under minnesstunden men kanske kan man göra ett avbrott för att lyssna på en favoritlåt som den avlidne hade eller också spela musik i bakgrunden.

Mat och dryck till minnesstunden

Många väljer smörgåstårta vid minnesstunden för att det är enkelt och gott. Men en ny undersökning visar att 8 av 10 tillfrågade personer vill inte att man serverar smörgåstårta på den egna minnesstunden. Begravningsmat behöver inte vara någon särskild mat, det kan vara i princip vad som helst. Varför inte servera något som den avlidne gillade och berätta kring det eller servera äppelpaj bakad på äpplena från trädgården?